Over ons

Business Innovation Lab, een bedrijfsgerichte onderzoeksgroep van Howest, focust zich op digitale transformatie met nieuwe technologieën, diepgaande business analyse en het bevorderen van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Bezoek ons kantoor

Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen

Campus Brugge Station, Rijselstraat 5, 8200 Brugge

Mail ons

businessinnovationlab@howest.be

Projectdetails

  • Thema's:Public policy, metaverse, citiverse, digital twins
  • Lead:Jonathan Maes
  • Team:Jonathan Maes, Jana Bostoen, Daniel Du Sueil, Charlotte Larmuseau, Cesar De Greve, Patrick Van Renterghem
  • Subsidies:Digital Europe
  • Looptijd:2024 - 2027
  • Status: Lopende
  • Partners:Digitaal Vlaanderen, Rotterdam, Tampere, Cegeka, Transport & Mobiliteit Leuven, Future Insights, Nokia

xCITE: Expanding the Experience of Citizens through Extended Reality

Het x-CITE-project stimuleert de ontwikkeling van de CitiVerse als een instrument voor mensgerichte transformatie van slimme steden. Door middel van extended reality (XR) worden burgers actief betrokken bij stadsplanning, sociale interactie, cultuur en toerisme.

Dit draagt bij aan de doelstellingen van Digital Europe door kunstmatige intelligentie (AI) te integreren in de stedelijke omgeving en XR- en metaverse-technologieën binnen de EU te bevorderen.

Fysieke en Virtuele Werelden

Het project hanteert de “quadruple helix”-aanpak, waarbij burgers, overheden, industrie en academische instellingen samenwerken aan stedelijke oplossingen. Deze aanpak versterkt burgerparticipatie, bevordert inclusiviteit en creëert een nieuw stedelijk paradigma waarin fysieke en virtuele werelden worden geïntegreerd. Er wordt een gemeenschappelijk kader ontwikkeld voor Europese autoriteiten, met de nadruk op inclusieve, ethische en interoperabele adoptie van virtuele technologieën ter ondersteuning van besluitvorming.

Het project zal leiden tot aanbevelingen voor een federatieve architectuur die de mogelijkheden van de CitiVerse versterkt. Door samen te werken met de industrie en netwerken voor slimme steden, draagt het bij aan het Europese leiderschap in de CitiVerse en zorgt het voor open, interoperabele en ethische oplossingen. Er worden richtlijnen ontwikkeld voor gebruikersgerichte oplossingen binnen de CitiVerse.

Resultaat

Partners uit Finland, Nederland en België werken samen aan het project. Het resultaat omvat een reeks open CitiVerse-oplossingen en een routekaart met actiepunten voor de volwassenheid, duurzaamheid en marktgereedheid van CitiVerse-oplossingen. Het project sluit aan bij EU-initiatieven op het gebied van klimaat, slimme steden en gemeenschappen en bevordert innovatie, met een focus op een groene en burgergerichte stedelijke toekomst.