Over ons

Business Innovation Lab, een bedrijfsgerichte onderzoeksgroep van Howest, focust zich op digitale transformatie met nieuwe technologieën, diepgaande business analyse en het bevorderen van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Bezoek ons kantoor

Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen

Campus Brugge Station, Rijselstraat 5, 8200 Brugge

Mail ons

businessinnovationlab@howest.be

Dankzij een onderzoeksinfrastructuursubsidie van VLAIO krijgt ons AI Lab een aanzienlijke upgrade en wordt het een knooppunt voor baanbrekend onderzoek op het gebied van kunstmatige intelligentie in verschillende sectoren. Tegelijkertijd introduceren we het Web3 en Metaverse Experience Lab – een visionaire ruimte waarmee onze onderzoekers van het Business Innovation Lab en andere onderzoeksgroepen zoals Toegepaste Informatica voorop kunnen lopen in praktische metaverse-, blockchain- en Solid-projecten.

Een virtuele showroom voor de meubelindustrie, verminderde energierekeningen dankzij artificiële intelligentie voor verschillende kantoorgebouwen, of cybersecurityadvies voor 140 Vlaamse steden en gemeenten zijn slechts een paar voorbeelden van samenwerkingen die Howest aangaat met bedrijven, organisaties en overheden. Dankzij een onderzoeksinfrastructuursubsidie van VLAIO kan Howest een aanzienlijke upgrade geven aan haar AI Lab, waar onderzoek naar artificiële intelligentie wordt uitgevoerd voor verschillende sectoren, en kan het het Web3 en Metaverse Experience Lab inhuldigen.

Het Web3 en Metaverse Experience Lab is een platform voor onderzoekers op het gebied van Bedrijfsmanagement en Toegepaste Informatica, waardoor ze praktische metaverse, blockchain en Solid projecten kunnen uitvoeren. Het Lab is perfect uitgerust om bijvoorbeeld een digitale versie van een fysieke winkel te creëren – je kunt fysieke kledingstukken scannen, ze in een metaverse-winkel plaatsen en ze onmiddellijk presenteren op een virtuele spiegel met nauwkeurige tracking. Het passen van dertig verschillende outfits kan nu in slechts enkele minuten worden gedaan. Op deze manier streven we ernaar de ontwikkeling van een complete virtuele winkelervaring rechtstreeks vanuit ons Lab te vergemakkelijken. We brengen dingen die op papier mogelijk zijn, onmiddellijk in de praktijk.

Met ons lab willen we Web3 toegankelijker maken en concrete toepassingen ontwikkelen om digitale interacties veiliger, efficiënter en privacyvriendelijker te maken.

Of misschien wil je een levensechte virtuele representatie van jezelf creëren in de metaverse? Dankzij onze uitgebreide sensoren en apparatuur kun je jezelf in een mum van tijd omtoveren tot een ‘virtueel mens’, en we kunnen ook AI-modellen inzetten om je stem en spreekstijl zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen. We observeren in de mainstreammarkt dat de sprong naar Mixed Reality en samenwerking in de metaverse steeds populairder wordt. In ons Metaverse Lab installeren we geavanceerde Mixed Reality-headsets, die ook worden gebruikt als trainingsapparaten door het Amerikaanse leger. Deze indrukwekkende headsets worden aangedreven door een cluster van computers met enorme grafische verwerkingskracht om het zo realistisch mogelijk te maken.

Bovendien willen we met het Web3 en Metaverse Lab de toekomst van het internet verkennen en praktische toepassingen ontwikkelen. Privacy wordt steeds belangrijker, en consumenten zijn zich meer bewust van hun eigen gegevens. Gedecentraliseerde technologieën zoals blockchain en Solid bieden veel potentieel, maar het is een uitdaging om bedrijven aan boord te krijgen met de mogelijkheden van Web3. Onbekend maakt onbemind! Met ons Lab willen we Web3 toegankelijker maken en concrete toepassingen bouwen om digitale interacties veiliger, efficiënter en privacyvriendelijker te maken. Het Lab, uitgerust met verschillende servers en blockchain-nodes, zal een cruciale rol spelen in onze onderzoeksprojecten. Een voorbeeld hiervan is het Future Flemish Pig-project, waar blockchain-technologie wordt gebruikt als een transparant en onfeilbaar middel om kwaliteitsborging te bereiken en dierenwelzijn in de varkensproductieketen te verbeteren. Met Web3-technologieën kun je perfect kiezen welke informatie uit je eigen gegevenskluis je deelt met derden (bijvoorbeeld op een sociaal netwerk) en op elk moment je toestemming intrekken. Op deze manier geven we de macht terug waar deze hoort – bij de gebruiker.

Dit artikel werd ook in het Engels gepubliceerd op de onderzoekswebsite van Cyber3Lab, het Howest-onderzoeksteam van Toegepaste Informatica.

Coverafbeelding: Varjo Tech

Geschreven door

Jonathan Maes

Jonathan werkt als onderzoekscoördinator van de Cluster Bedrijf & Organisatie en het Business Innovation Lab.