Over ons

Business Innovation Lab, een bedrijfsgerichte onderzoeksgroep van Howest, focust zich op digitale transformatie met nieuwe technologieën, diepgaande business analyse en het bevorderen van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Bezoek ons kantoor

Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen

Campus Brugge Station, Rijselstraat 5, 8200 Brugge

Mail ons

businessinnovationlab@howest.be

🤖 Gisteren waren mijn collega Dennis Houthoofd en mezelf van HOWEST Hogeschool West-Vlaanderen te gast bij het Belgisch Financieel Forum als sprekers over de impact van artificiële intelligentie op onze samenleving en de arbeidsmarkt. Na een boeiende uiteenzetting door Professor Dr. Yves Moreau van de KU Leuven, deelden wij onze visie op hoe AI onze wereld op z’n kop aan het zetten is en waarom AI eigenlijk niet zo nieuw is als we misschien zouden denken.

🧩 Met heel wat praktische use cases van ChatGPT (inclusief GPT4 en GPT-Vision), Dall-E 3, Microsoft Copilot maar ook Adobe Firefly en Heygen werd al snel duidelijk dat artificiële intelligentie nu al dienst kan doen als uitstekend klankbord, hulpmiddel en ‘derde arm’ van elke werknemer. Dat is dan ook de boodschap die we willen meegeven: we gebruiken tools als ChatGPT om ons werk te verlichten, niet om ons werk te vervangen. Bovendien wordt er meer tijd vrijgemaakt om weer te focussen op het meer menselijke karakter van onze jobs.

🎯 De integratie van AI in een bedrijf moet je natuurlijk niet zomaar doen ‘omdat het kan’: zorg voor een goede AI-strategie en een AI-translator met kennis van zaken. Werk vooral ook probleemgericht, niet technologiegericht. Het is van belang om kritisch te blijven over artificiële intelligentie en de mogelijke gevaren, maar het potentieel is natuurlijk ook immens.

🤝 Benieuwd naar de mogelijkheden van artificiële intelligentie in jouw bedrijf, of zit je met een innovatieve vraag of probleem over AI of een andere technologie? Neem contact met ons op voor gratis intakegesprekken en eerstelijnsadvies aan.

Geschreven door

Jonathan Maes

Jonathan werkt als onderzoekscoördinator van de Cluster Bedrijf & Organisatie en het Business Innovation Lab.